Ia românească este o piesă vestimentară cu valoare, cu tradiție, care pe vremuri făcea parte din portul popular românesc. Și astăzi, în zonele în care obiceiurile încă se mai respectă și în care folclorul este în viață, ia încă se mai poartă în costumele tradiționale.
Inna în ie românească ( foto: innaofficial.com)
Cu toate acestea, în marile orașe ale țării, cele care au cunoscut o dezvoltare extraordinară în ultimul timp și care astăzi se numără printre cele mai importante centre urbane din România, ia tradițională se poartă în ținute moderne, la festivaluri, la evenimente și chiar și la birou.
În București îți poți achiziționa ia preferată din magazinul nostru, magazin dedicat iei tradiționale.
Versatilitate iei este de apreciat, însă nu este absolută. Acest lucru înseamnă că ea poate fi integrată în multe ținute, însă nu în orice ținută. Știm că vrei să fii în centrul atenției și să te remarci în mulțime purtând o ie. Tocmai de aceea, venim cu câteva sfaturi referitoare la cum ai putea să o porți, astfel încât să ai un outfit reușit.
Ia tradițională românească – versatilă până la un punct
Dacă ar fi să descrii o ie, ce ai spune despre ea? Probabil că este o cămașă albă, subțire și fină, cu broderii colorate și diverse, în modele abstracte, care mai de care mai deosebite, nu-i așa? Acesta este și adevărul.
Fix elementele care o fac atât de specială și de unică – și anume broderiile colorate – sunt cele care o fac mai greu de integrat în anumite ținute și mai ușor, în altele. Și pentru că există o mulțime de exemple ce pot fi date, nu ne vom lungi acum prea mult cu exemple concrete, ci vom merge, mai degrabă, pe reguli și sfaturi.
Ținutele monocrom – cele mai sigure
Ținutele monocrom, adică acelea compuse pe baza unei singure culori, sunt cele mai potrivite pentru integrarea iei. De ce? Pentru că simplitatea cromatică a hainelor alese va fi completată perfect de broderia, mai mult sau mai puțin complexă, iei alese.
Dacă porneși însă, în creare ținutei, de la ie, atunci ar fi cu atât mai interesant și ar avea un impact cu atât mai mare, dacă ai alege culoarea pantalonilor și a încălțărilor în funcție de nuanța predominantă din broderia iei.
Combinații casual pentru fiecare zi
Dacă nu lucrezi într-un mediu formal poți purta ia tradițională și la birou.
În acest caz, trebuie să o accesorizezi cu piese cat mai simple.
Ia poate fi purtată și în combinație cu o pereche de blugi. Fie că alegi să o bagi în blugi sau să o lași peste, sigur va fi o combinație reușită. Poți opta pentru pantofi cu toc sau pentru pantofi sport și atunci vei schimba total stilul ținutei.
foto: trefle.ro
Combinatii elegante pentru evenimente speciale
Combină ia tradițională românească cu o fustă de culoare neagră sau cu o pereche de pantaloni eleganți negri. Recomandarea este de a purta pantofi cu tocuri.
Accesorizarea minimalistă lasă loc iei să iasă în evidență
Frumusețea modelului brodat pe ie este suficientă pentru a atrage atenția. Astfel, orice accesoriu adăugat ținutei nu va face decât să “aglomereze” imaginea de ansamblu, anulând efectul cămășii tradiționale.
Ia românească în sine este un accesoriu. De ce ai mai avea nevoie de un altul?
Animal print-ul și broderia iei – o combinație tare nefericită
Cu toate că ia românească poate fi purtată și în ținute moderne, nu doar în cele tradiționale, de sărbătoare, să nu uităm totuși că ea reprezintă un articol valoros, rafinat și foarte prețios.
Animal print-ul este un concept 100% modern, căruia nu îi pot fi atribuite valori istorice sau tradiționale. Prin urmare, combinarea celor două tipuri de articole vestimentare ar avea un rezultat nu foarte fericit.
Unde mai pui că “încărcătura” întregii ținute ar crea o “aglomerare vizuală” care cu siguranță ar ieși în evidență, însă nu neapărat într-un sens bun.
Recomandare
Pânza din care este lucrată ia tradițională este fină și transparentă și din acest motiv recomandat este să porți pe dedesubt lenjerie intimă nude sau nuanțe deschise: alb, bej, roz etc.
Pentru că am spus că nu vom intra în detalii, sperăm că ai înțeles ideea de bază – Simplitatea este mai frumoasă și mai rafinată. Și ca să concluzionăm clar și la obiect, mai spunem doar atât: atunci când alegi să porți o ie românească, doar două lucruri trebuie să iasă în evidență – tu și ia.