Istoria iei tradiționale românești – de la haina purtată în zi de sărbătoare, la articol vestimentar de podium


Indiferent dacă te consideri sau nu patriot, atunci când porți o frumoasă ie românească, parcă te cuprinde o mândrie aparte, un sentiment de apartenență la o
civilizație cu tradiție, nu-i așa?

Chiar dacă nu o asortezi unei ținute populare, întregul outfit capătă o aură
pozitivă, radiantă și ținuta devine, dintr-una simplistă, una cu totul
deosebită, de sărbătoare.

Din păcate, puțini sunt cei care cunosc istoria iei. Cele mai cunoscute informații
referitoare la această piesă vestimentară fac referire la faptul că ea intra în
alcătuirea portului popular românesc și că pe vremuri era lucrată manual de
femeile satului.

Iile autentic românești sunt și astăzi lucrate manual, însă magazinele ce le comercializează sunt mai puține. Suntem foarte mândri să facem parte din această nișă și ne angajăm să nu ne dezicem niciodată de la aceste valori.

Întorcându-ne la subiect, ne propunem să ne întoarcem în timp și să descoperim începuturile iei românești. Până la urmă, știi cum se spune: Trecutul este curiozitatea şi nostalgia viitorului. Așadar, să ne întoarcem la începuturi.

Ia românească în trecut – când, unde și cum?

Fiindcă nu putem începe cu expresia “în anul…”, pentru că nu există date exacte care să confirme apariția iei, vom începe prin a preciza, cu aproximație, locația populației care ar fi dat naștere acestei cămăși.

Povestea iei este mai veche decât am crede. Începuturile ei vin din perioada existenței culturii Cucuteni, cea mai veche civilizație a Europei, care a trăit în perioada 5.200 – 3.200 înaintea erei noastre. Localizată în Moldova, nord-estul Munteniei, sud-estul Transilvaniei și Basarabia, membrii acestei civilizații erau renumiți în activități meșteșugărești casnice precum țesutul și olăritul.

Potrivit cercetărilor realizate de istorici, însemnele culturii Cucuteni amintesc de ia tradițională românească. Concluziile acestora au atribuit purtarea acestei haine, pentru prima dată, de către cucuteni.

Etimologic, ia românească înseamnă…..

Din punct de vedere etimologic, cuvântul ie, atribuit cămășii tradiționale a portului românesc, derivă din latinescul Tunicae lineae, care înseamnă tunică subțire, purtată direct pe piele.

Materiale, culori și simboluri brodate – o estetică oarecare a vremii sau o tradiție cu însemnătate?

Astăzi, cele mai multe modele de ii românești sunt realizate din bumbac, însă pe vremuri femeile foloseau pânza de in sau de cânepă. Broderiile erau întotdeauna complexe și bogate, având culori vii și uneori chiar aplicații strălucitoare din paiete și mărgele.

Dacă pentru noi astăzi, modelele brodate pe ii sunt abstracte și fără o însemnătate anume, pe vremuri cămașa era plină de simboluri despre care se credea că au puterea de a-i feri pe purtători de necazuri, farmece și spirite rele.

Personalități care au promovat ia românească

Regina Maria a fost una dintre marile promotoare ale portului tradițional românesc, pe care l-a iubit și l-a purtat cu eleganță. În urma sa au rămas numeroase fotografii care atestă dragostea pe care Regina a purtat-o iei românești.

De asemenea, cântăreața Maria Tănase s-a numărat printre personalitățile care au purtat ia românească, făcând-o cunoscută în întreaga lume.

Smaranda Brăescu, a fost prima femeie parașutist cu brevet din România, campioană europeană la parașutism și campioană mondială. A fost una dintre personalitățile care au promovat în trecut ia românească.
                                                foto: Smaranda Brăescu

Ia tradițional românească în prezent – piesă vestimentară de efect, purtată cu succes pe marile podiumuri

Vremurile se schimbă, obiceiurile se schimbă și tot ceea ce este vechi se actualizează, se adaptează prezentului.
Dacă ne uităm la pozele alb-negru de pe vremuri, cu sătencele îmbrăcate frumos de sărbătoare cu ii, opinci și veste frumos lucrate, nu am fi crezut poate niciodată că acele haine vor fi purtate astăzi, în ținute moderne și chiar pe podiumurile de prezentare ale caselor de modă.

Ia românească a atras de-a lungul timpului atenția unor designeri celebri. Atunci când a apărut pentru prima oară pe un podium de modă, în colecția realizată de Yves Saint Laurent în anul 1981, a făcut furori.

Apoi a fost popularizată periodic și a devenit o sursă de inspirație și pentru alți designeri celebri ce au ales să reinterpreteze în notă modernă portul popular românesc.

Ia românească a devenit populară și în rândul vedetelor din intreaga lume și acestea au inclus ia în garderoba lor. Și vedetele din țara noastră au ales să poarte și să promoveze ia tradițională românească și ne bucurăm să vedem promovată ia pe scenele din România, la emisiunile televizate sau evenimentele locale.

Poate că suntem subiectivi, dar faptul că multe alte popoare au preluat designul iei românești ne face să credem că avem dreptate – ia tradițională este un exemplu al frumosului atemporal, al istoriei transmise prin intermediul unui articol vestimentar.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.